Thema's

"Meester, wanneer gaan we weer basisbossen?"

BasisBos - Haalt de natuur het klaslokaal binnen

Kinderen laten ervaren en ontdekken hoe natuurlijke materialen voelen. Dat is het doel van BasisBos, de eerste 'groene' lesmethode die begin 2011 is ontwikkeld voor het basisonderwijs en buitenschoolse opvang.

Bedenker van BasisBos is André Guijs, directeur van basisschool de Klokbeker in Ermelo. "In het reguliere onderwijs speelt natuurbeleving bij kinderen nauwelijks een rol.

Alle materialen liggen kant en klaar in het magazijn, zoals voorgesneden papier en karton. Kinderen krijgen zo een vreemd beeld van hoe de natuur werkt. Daarom heb ik zelf een methode ontwikkeld", aldus Guijs.

Zelf verf maken

Bij BasisBos doen kinderen opdrachten met louter natuurlijke materialen, zoals was, schapenwol, bomvoe, vilt, stro en boerderijproducten. Volgens Guijs zijn de lessen prima te combineren met vakken als aardrijkskunde of geschiedenis. "Bij de behandeling van de Gouden Eeuw kun je je afvragen hoe Rembrandt aan de prachtige verfkleuren kwam. In deze methode laten we kinderen zelf verf maken zoals Rembrandt dat ook deed".

Haal de natuur naar binnen

Niet alleen haalt BasisBos de natuur naar binnen, kinderen worden ook gestimuleerd zelf op zoek te gaan naar materialen uit de natuur. Daarbij maken ze gebruik van onder andere zoekkaarten, ontwikkeld door Stichting Veldwerk en Natuurmonumenten. Met deze kaarten ontdekken kinderen stap voor stap welke dieren en planten ze tegenkomen. Volgens Guijs vinde veel kinderen werken met BasisBos leuk en uitdagend. "Hoe vaak ze mij niet vragen: Meester, wanneer gaan we weer BasisBossen?"

Meer informatie: http://www.basisbos.nl