Digitaal schoolbord

Je kunt meer dan je denkt met een digibord

Aan het begin van mijn training over digitale schoolborden voor docenten vraag ik de deelnemers zichzelf een cijfer te geven. Een één wanneer ze nooit het bord hebben aangeraakt. Een tien wanneer het bord voor hen geen geheimen meer kent. De meesten geven zichzelf een dikke onvoldoende.

Dit gebeurde ook toen ik laatst een training in Castricum gaf. Een van de cursisten, een docent tekenen, gaf zichzelf een twee. Een docent geschiedenis gaf zichzelf een één en twijfelde of hij wel zo'n bord in zijn lokaal wilde hebben. Hij keek vooral op tegen de tijdsinvestering die het zou vergen dit bord beter te leren kennen. Een herkenbare angst voor docenten in deze tijd.

Andere draai

De cursisten hadden ieder een eigen laptop waarop de bordsoftware geïnstalleerd was. Die luxe vind je niet op elke school en mijn trainingen zijn er standaard niet op ingesteld. Nu dat wel zo was, besloot ik een andere draai aan mijn workshop te geven. In plaats van de gebruikelijke stap-voor-stap uitleg hoe je de software van het digitale schoolbord gebruikt, liet ik ditmaal vooral veel voorbeelden zien.

Toen de cursisten daarna zelf met de software aan de slag gingen, verwachtte ik eigenlijk dat ik nog vrij veel moest uitleggen, maar dat bleek reuze mee te vallen.

Het resultaat

De docent geschiedenis had binnen een mum van tijd een les over de Eerste Wereldoorlog in elkaar gezet. Hij verbaasde zichzelf met het resultaat en –volgens mij – vooral met hoe leuk hij het stiekem eigenlijk vond.

De docent tekenen had nagedacht over een invulling voor zijn lessen kunstgeschiedenis, een onderdeel waarvoor zijn leerlingen niet bepaald warm liepen. Aan het eind van de cursus toonde hij de groep een les over de kunstenaar Francis Bacon. Niemand had kunnen vermoeden dat hij voor het eerst het bord bediende.

Afbeeldingen werden ingezoomd, teksten erbij gesleept, een filmpje werd met een klik gestart en weer stilgezet op het moment dat de docent de aandacht ergens op wilde leggen. Hierbij werden we gestimuleerd actief mee te doen en vragen te beantwoorden over de beelden die we zagen. Ik betrapte me er zelfs op dat ik niet meer lette op hoe zijn les technisch in elkaar zat, maar meer wilde weten over de kunstenaar Francis Bacon.

Durf!

De belangrijkste tip die ik beginnende gebruikers van het digibord wil meegeven is dan ook: Durf het digibord te gebruiken. In het begin zullen er zeker dingen fout gaan, maar uiteindelijk is dat de snelste manier om iets onder de knie te krijgen.


Over Jori Mur

Jori behaalde haar doctoraat aan de RuG en werkt op dit moment als trainer, auteur en ontwikkelaar bij De Rode Planeet.

Ze is met Allard Bijlsma mede-auteur van het Handboek DigiBord & Didactiek.