Invallen

Welke regels gelden er bij invallen?

Wees meteen duidelijk in wat jij wel en niet wilt. Vertel kort een paar regels. Nooit te veel regels, dat kunnen de kinderen niet onthouden. Je kunt natuurlijk ook aan de kinderen vragen welke regels in de klas gelden.

Zeker wanneer je langer in één groep staat is het belangrijk duidelijk te zijn. Probeer niet populair over te komen. Wees liever in het begin wat "streng". Daar heb je later alleen maar profijt van. De kinderen gaan je dan vanzelf accepteren en respecteren.

Gouden tips voor regels en afspraken

  • Zet het lesprogramma op het bord. Voor elke les die goed gaat kunnen de leerlingen 5 min. (buiten)speeltijd verdienen. Aan het eind van de dag zet je een ? Dit kan ingevuld worden met de verdiende speeltijd. Dit werkt goed voor moeilijke groepen.
  • Complimenten geven. Wees positief. Benoem positieve dingen om duidelijk te maken wat jij wilt, bijv. in de kring: "wat steek jij knap je vinger op, ik geef jou de beurt", wanneer een ander kind door de kring roept.
  • Teken een hartje op het bord. Vraag de kinderen een aantal keer of ze iets positiefs over een ander kunnen noemen. Het moet iets zijn wat gedurende de dag gebeurd is. Voorbeelden: M heeft hard gewerkt, S heeft niet door de kring gepraat, de juf kan mooi voorlezen, L. heeft leuke kleren aan enz. Zo richt je de aandacht op het positieve en wordt het vast een gezellige dag.
  • Vraag de kinderen wat hun meester of juf doet wanneer het stil moet zijn. Is er geen afspraak, spreek dan zelf wat met de kinderen af. Bijvoorbeeld: wanneer de leerkracht de hand omhoog doet, doen de kinderen dat ook. Hand omhoog betekent stil zijn. Als iedereen zijn hand omhoog heeft is het rustig in de klas en kan jij met je les beginnen.
  • Vooral kleuters zijn erg van de afspraakjes. De hele dag hoor je: "ja maar onze juf/meester...!" Voorkom dit door uit te leggen dat jij er bent en dat jij dingen misschien anders doet. Natuurlijk mogen de kinderen je helpen, maar wanneer iets anders gaat is dat voor deze keer niet erg!
  • En probeer natuurlijk wel zoveel mogelijk het dagelijks ritme van de klas aan te houden. Vraag welk liedje de kinderen 's morgens zingen etc.